Ami összeköt és ami elválaszt

 2013.03.19. 08:53

Ami összeköt bennünket, fontosabb annál, mint ami elválaszt. Minden mérvadó tanításban megtalálható ugyanaz a lényeg.  A közös magot szem előtt tartva a különbségek nem lényegesek.  Balogh Béla írja Végső valóság című könyvében:
---
Elég, ha összehasonlítjuk a kereszténység „tíz parancsolatát" a buddhizmus tíz úgy nevezett „nem erény" elhagyására vonatkozó tanításával, hogy felismerhessük: a tanítások lényegében ugyanazokra az alapvető princípiumokra épülnek.
A Biblia arra tanít, hogy ne ölj, ne lopj, ne kövess el házasságtörést, ne tégy hamis tanúságot, és ne kívánd másnak a feleségét, szolgáját, anyagi javait vagy jószágát.
A tibeti buddhizmus nagy vonalakban ugyanerről szól. Kifejezésmódja szelídebb, hiszen a felsoroltakat nem bűnnek nevezi, hanem „nem erény"-nek, ugyanakkor az irányvonalak sokkal szigorúbbak, és nem nagyon teszik lehetővé a további - mindenkinek szája íze szerinti - értelmezést.
---

Több szem többet lát

 2013.03.19. 08:52

Aki képes a szemeivel alkotott képet egyben látni, jól lát.

Kifejező a magyar nyelv, mert a fél nem egész és a fél szem soha nem látja az egészet.  Csodálatos, hogy több szemmel nézve képesek vagyunk egy képet látni.  A két szem által alkotott két kép felismerhető azonosként vagy értelmezhető különbözőként, ha a szemek nem egyfelé néznek.

Szemeinket együtt használva megmutatkoznak a mélységek.
(2013 március 13)

süti beállítások módosítása