101 éve, 2022 áprilisában az első világháború európai győztesei az észak-olasz Genovában gazdasági-politikai konferenciát rendeztek. A háborúra pár évvel tartott konferencia egyik célja a vesztesekre kirótt hadisarc (lásd versaillesi békediktátum) behajtásával a győztes európai hatalmak gazdasági gondjainak enyhítése volt. 

A világháború két nagy vesztese, Németország és Szovjet-Oroszország mellett jelen volt Ausztria, Bulgária és Magyarország is. Azonban a vesztes oldal képviselői sem szavazati jogot, sem beleszólást nem kaptak a konferencia menetébe. Amiért mégis meg lettek hívva az volt, hogy a jóvátételi kötelezettségükkel kapcsolatos követelésekre válaszoljanak.

Valószínű ennek a működésnek a nyomán ismerte fel az orosz fél, hogy ha ennyire semmibe veszik őket a klubban, jobb ha a klubon kívül barátkoznak. Ezért indítványozta Németország felé, hogy legalább egymással rendezzék békétlenségre oda-vissza fennálló okot adó nézeteltérést. Amit Németország az orosz nyersanyag és katonai együttműködés reményében elfogadott. Az egyezmény aláírására a konferencia résztvevők szálláshelyéül szolgáló, impozáns Imperiale Palace Hotel egyik termében került sor. (ami ma a Rapallóval szomszédos Santa Margherita Ligure fennhatósága alá tartozik.)

A legyőzött és megalázott Németország és a kommunista átalakulást épp csak elkezdett Szovjet-Oroszország - majdani Szovjet Unió - első lényegi közeledése történt így, a győztesek "jóvoltából". Ez a szerződés tette lehetővé a későbbi energiaforrás- és nyersanyagszállítás mellett a német-orosz katonai együttműködést, aminek része volt német hadiüzemek és katonai technikák Oroszországba telepítése, továbbá enélkül nem jött volna létre a frissen (újra)alakult Lengyelországot felosztó német-szovjet Molotov-Ribbentrop paktum sem. A győztesek kizárták a veszteseket, akik kényszerből egymás felé fordultak. 

A Rapallói egyezményre pár hónappal Németország és SU(Oroszország) a versailles-i békével ellentétesen, titkos záradékot csatolt a szerződéshez. Minek nyomán a leépített német hadsereg katonái titokban a Szovjetunióban képezték ki a helyi haderőt. 2022 novemberében Németország a szovjet köztársaságokkal is szerződést írt alá, mely a rapallói szerződés hatályát kiterjesztette Ukrajnára, Grúziára, Azerbajdzsánra és Örményországra. Ezzel biztossá vált a Kaukázus felől érkező olajszállítás, és Németország tovább függetlenedett a francia-brit tengelytől.

Vajon képesek vagyunk-e ma tanulni a tegnapi vesztesek és a kirekesztettek történeteiből, amik a saját történeteink is? Vajon képesek vagyunk-e ma felismerni a tegnapi, vagy éppen százegy évvel ezelőtti párhuzamokat?

Lásd még
https://mult-kor.hu/cikk.php?id=17200&pIdx=2

Ajánlott irodalom
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rapall%C3%B3i_egyezm%C3%A9ny_(1922)
https://rubicon.hu/kalendarium/1922-aprilis-16-a-szovjet-nemet-rapalloi-szerzodes-megkotese

English summary
Outcast countries may find partnership between each other, as history shows in the Rapallo Agreement between Germany and the Soviet Russia, to-be Soviet Union. Is there a lesson to learn for today, we may ask.

Further reading
https://treatyofrapallo.weebly.com/
https://www.rbth.com/history/332746-how-ussr-helped-germany
https://en.wikipedia.org/wiki/Genoa_Conference_(1922)
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Rapallo_(1922)
https://warontherocks.com/2016/06/sowing-the-wind-the-first-soviet-german-military-pact-and-the-origins-of-world-war-ii/
https://militaryhistorynow.com/2022/04/19/devils-bargain-inside-the-soviet-unions-pre-ww2-cooperation-with-germany/
Most recommended but maybe longest
https://www.robertspublications.com/blog/on-the-history-trail-in-rapallo-with-david-roberts

süti beállítások módosítása