Ami összeköt és ami elválaszt

 2013.03.19. 08:53

Ami összeköt bennünket, fontosabb annál, mint ami elválaszt. Minden mérvadó tanításban megtalálható ugyanaz a lényeg.  A közös magot szem előtt tartva a különbségek nem lényegesek.  Balogh Béla írja Végső valóság című könyvében:
---
Elég, ha összehasonlítjuk a kereszténység „tíz parancsolatát" a buddhizmus tíz úgy nevezett „nem erény" elhagyására vonatkozó tanításával, hogy felismerhessük: a tanítások lényegében ugyanazokra az alapvető princípiumokra épülnek.
A Biblia arra tanít, hogy ne ölj, ne lopj, ne kövess el házasságtörést, ne tégy hamis tanúságot, és ne kívánd másnak a feleségét, szolgáját, anyagi javait vagy jószágát.
A tibeti buddhizmus nagy vonalakban ugyanerről szól. Kifejezésmódja szelídebb, hiszen a felsoroltakat nem bűnnek nevezi, hanem „nem erény"-nek, ugyanakkor az irányvonalak sokkal szigorúbbak, és nem nagyon teszik lehetővé a további - mindenkinek szája íze szerinti - értelmezést.
---

A bejegyzés trackback címe:

https://elrendeltetett.blog.hu/api/trackback/id/tr385139736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása